Tätä se on käytännössä

Taiteen perusopetusta annetaan lähes 400 oppilaitoksessa ympäri maan. Niissä taideaineita harrastaa viikoittain 126 000 lasta ja nuorta. Opistoissa ja kouluissa tanssitaan, musisoidaan, veistetään, esiinnytään, suunnitellaan ja vaikka mitä – ollaan luovia!  Alla on joitakin esimerkkejä pitkäjänteisestä taideharrastamisesta, jota tehdään omasta osaamisesta ylpeinä, itsenäisesti ajatellen ja joukkoon kuuluen.

Kuvista pensselein ja vasaroin 

Laadukas ja lasta kunnioittava pedagogiikka on kaiken taiteen perusopetuksen lähtökohta. Se ottaa huomioon lapsen iän ja kiinnostuskohteet. Kuvataidekouluissa opetus on monipuolista ja omaa ilmaisutaitoa kehittävää. Jyväskylän kaupungin kuvataidekoulussa voi kuvataiteiden lisäksi myös harrastaa arkkitehtuuria. 

”Ihanaa kun saa tehdä, mistä tykkää”

Punahilkka sanoo, että tanssiminen antaa energiaa. Susi on tanssinut balettia 5-vuotiaasta asti, ja hän aikoo tanssia niin kauan kuin voi, koska se on hauskaa. Molemmat ovat Vantaan Tanssiopiston kasvatteja ja kummallekin jäi festivaaliesiintymisen jälkeen ”tosi hyvä fiilis”.

Ei pelkästään klassista musiikkia

Taiteen perusopetuksessa on musiikin osalta laaja pohja. Opetus on pääasiallisesti klassista musiikkia, jonka huippuosaajia Suomessa on kansainvälisesti mitattuna paljon. Opetukseen mahtuu myös muita tyylejä, esimerkiksi Musiikkiopisto Avoniassa voi harrastaa musiikkiteknologiaa. Klassisen musiikin ohella muissakin musiikkityyleissä ja taiteissa pieni Suomi on menossa samaan suuntaan: maailmalle asti.

Harrastaminen vie mukanaan

Nykynuoret vain maleksivat ostareilla tai lymyävät kotona tietokoneen äärellä … tai sitten eivät! Tamperelainen Sorin Sirkus pitää nuoret toivot ihan muissa hommissa. Kova into ja treeni kantavat kauas. Onni Toivonen hallitsee jonglöörauksen seitsemällä pallolla. Aamulehden toimittajalle hän kertoo harrastaneensa jonkkaa tosissaan viisi vuotta.

Tulevaisuuden suurnimiä?

Taideharrastus antaa onnistumisen ja oppimisien iloa. Lassi, Joel ja Max tekivät Vantaan Kuvataidekoulun elokuvatyöpajassa hienon tunnelmakokeilun kauhuelokuvien genreen. Kenties pojat vielä joskus pokkaavat Oscarin?

Taide taipuu moneksi

Sanataiteen ja muidenkin taideaineiden harrastaminen tukee kouluopintoja ja lapsen omaa persoonallista ilmaisua. Maan toistaiseksi ainoa opetusministeriön järjestysluvalla toimiva sanataidekoulu sijaitsee Vantaalla. Se tarjoaa paitsi mahdollisuuden pitkäjänteiseen harrastamiseen myös osallistumisen koululaisten iltapäiväkerhoon..

Katu-uskottavaa taidetta  

”Avatkaa korvanne ja lukitkaa katseenne”, räppäävät lappeenrantalaisnuoret, joille tanssiopistosta on tullut toinen koti. Se on paikka, joka ”tulvii levottomii jalkoj”. Suomessa on yli 30 000 7–19-vuotiasta tanssin harrastajaa. 

Käsityötäkin syntyy porukassa  

Käsien käyttäminen luovasti, esimerkiksi käsitöiden parissa, kehittää aivoja. Aivojumppaa ei aina tarvitse tehdä yksin: tamperelaisen Näpsä-käsityökoulun oppilaat näyttävät, että on ihan helppoa neuloa vaikka norsulle kauluri.

Päättötyö kruunaa pitkän harrastuksen

Taiteen perusopetus on pitkäjänteistä ja antaa opiskelijalle mahdollisuuden edistyä tasolta toiselle. Laajan oppimäärän opinnoissa päättötyöt ovat upeita osaamisen ja luovuuden osoituksia. Tämä teos on Espoon esittävän taiteen koulun sirkuslinjalta. Olkaa hyvät: Valtteri Kulmala!

Taiteen ääni kuuluu – yhteistyötä yli taiderajojen

Hyvinkäällä äänekäs joukko marssi taiteen perusopetuksen puolesta. Mielipiteen ilmaisuun 25.1.2014 osallistui Lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Hyvinkään musiikkiopisto, Taito-käsityökoulu Helmi ja Lasten ja nuorten taidekeskus.

Taiteen perusopetus tarvitsee puolustajia.
Liity joukkoon!